slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Щодо правил користування побутовими газовими приладами 20/12/2012

Газ у наших домівках – велике благо й небезпека водночас. Проте правильна експлуатація побутових газових приладів, суворе дотримання вимог безпеки під час користування газом дозволяють запобігти аваріям, знищенню майна, загибелі й травмуванню людей.

Слід лише пам`ятати, що газифікацію житлових будинків (як і встановлення побутових газових приладів) мають виконувати тільки працівники спеціалізованих організацій відповідно до проектів, які враховують вимоги чинних норм та правил. Категорично забороняється самовільно встановлювати, переставляти, ремонтувати та замінювати будь-яке газове приладдя – побутові газові плити, проточні газові нагрівачі (колонки), газові ємнісні водонагрівачі, опалювальні котли та печі.

Під час експлуатації газового устаткування не дозволяється підігрівати балони зі зрідженим газом, встановлювати їх поблизу опалювальних приладів, виявляти витікання газу за допомогою запаленого сірника, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади - у випадку затухання одного з пальників приміщення загазовується, що може спричинити вибух. Необхідно стежити, щоб кипляча рідина не залила вогонь пальника, а протяг не загасив полум`я. Категорично забороняється сушити білизну чи волосся над запаленими пальниками плити, користуватися газовими плитами для опалювання приміщень.

У процесі роботи газових водонагрівачів (колонок), ємнісних водонагрівачів, опалювальних малометражних котлів та печей виділяється значна кількість продуктів згоряння, які повинні обов`язково відводитися у відокремлені димові канали.

Димові та вентиляційні канали слід періодично перевіряти. Відповідають за їхній стан власники будинків (ЖЕК, ЖСК, особи, що володіють будинком на правах особистої власності). У разі несвоєчасної перевірки, ремонту і подання газовим господарствам відповідних актів, прилади підлягають відключенню від газопостачання.

Особлива небезпека створюється, якщо в димоходах відсутня тяга. Це призводить до неповного згоряння газу й виділення чадного газу. Отже, перед тим, як запалити пальник та періодично в процесі роботи необхідно перевіряти наявність тяги. Для цього запалений сірник чи паперову смужку підносять до переривача тяги в газовій колонці чи оглядового отвору в малометражних газових котлах, печах. Якщо полум`я сірника чи смужка паперу втягується всередину – тяга є; якщо залишається нерухомим – вона відсутня; відхиляється від газового приладу в приміщення – тяга зворотна. При відсутності чи зворотній тязі, а також під час сильних вітрів та атмосферних опадів, різкому перепаді температури повітря користуватися газовими апаратами з відводом продуктів згоряння в димоходи категорично забороняється.

Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є й контроль за тим, чи повністю згоряє газ. При повному згорянні полум`я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному – жовтувато-солом`яний. Неповне згоряння газу призводить до інтенсивного виділення в приміщення чадного газу, який отруйно діє на організм людини. Цей газ дуже підступний, бо не має ні кольору, ні запаху, проте дуже токсичний. Після кількох вдихів повітря, що містить лише 1% (за об`ємом) оксиду вуглецю, людина втрачає свідомість, а смерть наступає вже за 2-3 хвилини перебування серед чадного газу.

Газове обладнання слід утримувати в чистоті. На вікнах приміщень, де воно встановлене, необхідно передбачити кватирки, які під час горіння газу мають бути відчиненими.

Витікання газу на з`єднаннях слід перевіряти тільки мильним розчином. А от дітей молодшого віку та осіб, які не контролюють свої дії, не пройшли відповідний інструктаж, до користування газовими приладами допускати не варто. Також не радимо спати чи тривалий час відпочивати в приміщеннях, де встановлені газові прилади.

Якщо у приміщенні відчутний запах газу, потрібно припинити користуватися газовими приладами, перекрити крани до приладів та на самих приладах, відчинити вікна й двері, щоб провітрити приміщення. Категорично забороняється напалювати вогонь, курити, вмикати чи вимикати електроосвітлення і електроприлади, користуватися електродзвінками. Слід негайно викликати аварійну службу газу на телефоном 04.

Якщо загорівся газ у місці витоку, не слід намагатися гасити полум`я – доки газ горить, небезпеки вибуху немає. Слід евакуювати всіх людей із приміщення та викликати аварійну газову службу й рятувальників. Потрібно спробувати перекрити подачу газу, стежачи, щоб не загорілися розташовані поблизу вогню предмети (штори, рушники, меблі тощо).

Якщо поруч стався вибух газу, необхідно повідомити про надзвичайну подію аварійну газову службу, зателефонувати на 01, 02 та 03. Слід перекрити подачу газу, вимкнути електрику в своїй оселі. Якщо є можливість, можна спробувати гасити пожежу, застосовуючи підручні засоби (ломи, лопати, багри), рятувати постраждалих з-під уламків стін та перекриттів. Якщо такої можливості немає, краще вийти на вулицю, де свіже повітря й безпечніше, й залишатися там до прибуття відповідних служб.

Часто при вибухах побутового газу чи отруєннях чадним газом бувають постраждалі, які потребують медичної допомоги. Тож слід знати хоч би елементарні прийоми, мати уявлення про те, що у таких ситуаціях необхідно робити. При опіках потерпілого слід перемістити в безпечне місце і захистити уражені місця від зовнішнього середовища стерильними бинтами, марлею, чистими простирадлами, покривалами, скатертями. Недопустимо очищати шкіру від прилиплого та пригорілого одягу, розрізати пошкоджені ділянки тіла, щоб у рану не занести інфекцію. У разі шоку потерпілому слід дати 20 крапель Зеленіна чи настоянки валеріани, каву чи міцний чай.

При отруєнні чадним газом і задусі до прибуття «Швидкої» слід винести потерпілого на свіже повітря, покласти на рівному місці, полегшити дихання, дати понюхати нашатир, зробити штучне дихання. Потім тепло вкрити й стежити, щоб потерпілий не заснув.

Насамкінець хочеться нагадати, що газ – це благо, користуватися яким слід по-господарськи, економно. Тож не допускайте, аби газові прилади працювали без потреби. Готуючи, закривайте посуд кришками – це зекономить до 15 % газу, щільно закривайте дверці ввімкненої духовки. Бережіть тепло в квартирах, економно використовуйте гарячу воду. Це заощадить і вашу, і державну «копійку».