slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Залізничники довели надійність залізничного транспорту навіть в умовах зимової негоди 5/2/2014

Добігає кінця другий тиждень протистояння придніпровських залізничників зимовій негоді – рясним сніговим опадам, що місцями переходили у дощ, тріскучим морозам, хуртовинам та заметілям.

Найскладніша ситуація склалася по Дніпропетровській дирекції залізничних перевезень – на станціях Верхівцеве, Дніпропетровськ, Синельникове-1,2, Чаплине, П’ятихатки, Нижньодніпровськ-Вузол, а також на території Криму (Кримська дирекція), де опади у вигляді дощу при температурі близько 0º С супроводжувалися вітром швидкістю до 30 мсек, а згодом перейшли у рясний сніг із хуртовинами.

Увесь цей період на підприємстві вживаються цілодобові заходи зі снігоборотьби, покликані забезпечити безперебійний рух вантажних та пасажирських потягів усіх напрямків. Завдяки зусиллям тисяч залізничників та десятків одиниць техніки жоден пасажирський поїзд власного формування залізниці у дальньому чи приміському сполучення не відмінено, магістраль також стабільно виконує свої зобов’язання перед вантажовідправниками та вантажоотримувачами.

Так, за оперативними даними колійного господарства, для очищення від снігу колій, залізничних переїздів, технологічних проїздів та пішохідних переходів, території вокзалів, станцій та посадкових платформ було задіяно 42 одиниці спецтехніки (22 машини СМ-2, 3 - «Ветерок», 17 - СДП та СДПМ), а також 17 029 залізничників, зокрема, першої черги – 11 192, другої – 5 816. Загалом за цей час від снігу очищено 770 колій, 25 939 стрілочних переводів та 2 491 залізничний переїзд.

Машини СМ-2, яким дісталася основна робота (вони звільнили від снігу 748 колій, або 97%), за 438 рейсів вивезли 105 120 куб. м снігу: по Дніпропетровській дирекції залізничних перевезень – 73 920 куб. м (308 рейсів), по Криворізькій – 15 360 куб. м (64 рейси), по Запорізькій – 14 640 куб. м (61 рейс), по Кримській – 1 200 куб. м (5 рейсів).

Тільки на одній із найважливіших для роботи залізниці станцій – Нижньодніпровськ-Вузол, яку цілком виправдано називають «фабрикою маршрутів», упродовж цих днів від снігу звільнено 110 колій, машини СМ-2 здійснили 63 рейси, вивізши понад 15 тис. куб. м снігу.

В оперативному режимі над ліквідацією наслідків негоди працювали і в господарстві електропостачання. На ділянках, де утворювалась ожеледь (а це переважно територія Криму), здійснювався профілактичний підігрів проводів контактної мережі, щоб запобігти їх обледенінню, за потреби застосовувались схеми плавлення ожеледі. Тільки до протиожеледних заходів по Кримській дирекції залізничних перевезень було залучено 200 енергетиків.

З перших хвилин рясних снігопадів розпочалася і робота з очищення від снігу території вокзалів, станцій та пасажирських платформ, щоб забезпечити безпечні умови перебування тут як пасажирів, так, власне, і персоналу. З огляду на сильні морози під посилений контроль було узято дотримання температурного режиму у вокзальних та станційних будівлях.

Беручи до уваги той факт, що в дні найбільшої негоди залізничний транспорт в окремих регіонах залишався чи не єдиним засобом пересування, і насамперед масових перевезень, пасажири з розумінням ставились до поодиноких і нетривалих затримок потягів приміського чи дальнього сполучення через оперативне усунення наслідків негоди чи роботу снігоприбиральної техніки на тих чи інших ділянках магістралі.

Слід зазначити, що залізничників, які працюють просто неба на заходах зі снігоборотьби, повністю забезпечено теплим одягом та взуттям, а також гарячим чаєм, створено можливості для обігірву та сушіння одягу.

Наразі погодні умови на території, яку обслуговує Придніпровська залізниця як перевізник, більш стабільні, опади припинилися. Однак прибирання снігу триває. Відучора для вивезення снігу зі стрілочних горловин вузлових станцій Дніпропетровської дирекції, територію якої замело найбільше (Синельникове-1,2, Нижньодніпровськ-Вузол, Дніпропетровськ, Верхівцеве, П’ятихатки), задіяно 8 снігових поїздів. Уже навантажено 47 платформ (940 куб. м снігу). Визначено місця вивантаження снігових мас, щоб уникнути підтоплення інфраструктурних об’єктів залізниці у випадку можливого швидкого танення снігу. Триває й цілодобове чергування керівників служб, відділень і структурних підрозділів підприємства, що має прискорити ліквідацію наслідків зимової негоди, забезпечити оперативне реагування на будь-які зміни в обстановці.