slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

На залізниці посилюють контроль за безквитковим проїздом у приміському сполученні 14/3/2014

        Як відомо, приміські пасажирські перевезення є суто збитковими (у 2013 році покриття витрат доходами тут склало всього 15,7%) і забезпечуються виключно за рахунок перехресного субсидування від перевезення вантажів.

        Ситуацію ускладнюють і ті збитки, які залізниця несе через неповне відшкодування їй фактичних витрат на перевезення у приміському сполученні 26 пільгових категорій пасажирів (знижка для багатьох з них складає до 100% від вартості проїзду).

        На цьому тлі особливо гостро постає проблема безквиткового проїзду пасажирів. Причому як платної, так і соціальних категорій. Адже у разі, якщо пільговики (а йдеться переважно про пенсіонерів за віком, які користуються безплатним проїздом у приміському сполученні) минають квиткову касу, залізничникам складніше не тільки аналізувати пасажиропотік та популярність того чи іншого маршруту, але й заявляти максимально об’єктивну суму витрат на перевезення соціальних категорій пасажирів, яку підприємству затим мають компенсувати місцеві адміністрації.

        Щодо пасажирів платної категорії, то більшість із них зазвичай порушує свій обов’язок – сплатити повну вартість проїзду від фактичного місця посадки до станції призначення. Дехто вдається до підробки посвідчень, які дають право на пільги, користується недійсними проїзними документами.

        З метою посилення контролю за безквитковим проїздом у приміському сполученні на Придніпровській залізниці вживають низку заходів. Зокрема, на всіх вокзалах і станціях магістралі, а також у салонах приміських поїздів організовано регулярне оповіщення пасажирів через гучномовний зв’язок про адміністративну відповідальність за безоплатний проїзд чи провезення багажу (у вигляді штрафу в десятикратному розмірі від вартості проїзду).

        Приміські поїзди на найбільш популярних маршрутах і в часи найбільшого пасажиропотоку супроводжують працівники транспортної міліції, а також групи з числа керівників та інструкторського складу моторвагонних депо.

        На станціях та зупиночних пунктах зі значним пасажиропотоком здійснюється перонний контроль наявності у пасажирів проїзних документів.

        Виготовлено зорову інформацію про можливість заощаджувати кошти під час проїзду у приміському сполученні завдяки придбанню абонементних квитків. Цю інформацію розміщено на всіх вокзалах та станціях, а також у салонах приміських поїздів.

        Посилено роботу щодо недопущення безквиткового проїзду пасажирів і серед провідників приміських поїздів. Поїзні бригади попереджені про відповідальність за порушення трудової дисципліни, періодично здійснюються ревізорські перевірки якості обслуговування пасажирів у приміському сполученні, до порушників вживаються жорсткі заходи реагування.

        Придніпровська залізниця нагадує пасажирам про особисту відповідальність за безквитковий проїзд, обов’язок придбати або оформити проїзний документ (у касі чи безпосередньо у провідника в салоні приміського поїзда), а також необхідність зберігати квиток до закінчення поїздки і пред’являти його на вимогу осіб, які здійснюють контроль. Інакше пасажиру доведеться сплачувати за проїзд вдруге.

        Крім того, наголошуємо на тому, що тільки відповідальне ставлення пасажирів до своїх обов’язків є запорукою збереження та стабільного функціонування приміського залізничного транспорту, оновлення рухомого складу, підвищення якості обслуговування пасажирів.

Довідка

        Згідно зі ст. 135. Кодексу України про адміністративні правопорушення «безквитковий проїзд пасажира, а так само провезення без квитка дитини віком від семи до шістнадцяти років у поїздах приміського, місцевого або дальнього сполучення тягне за собою накладення штрафу в десятикратному розмірі від вартості проїзду».

        Адміністративні покарання за підробку документів, що дають право на пільговий проїзд, передбачають штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1,7 тис. грн), арешт на шість місяців або навіть обмеження волі до двох років.