slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Залізниця активізує претензійно-позовну роботу, щоб ліквідувати заборгованість місцевих держадміністрацій за пільгові перевезення у приміському сполученні 3/12/2014

Упродовж 10 місяців 2014 року Придніпровська залізниця перевезла у приміському сполученні 4 млн 044,2 тис. пасажирів пільгових категорій на суму 34 млн 606,6 тис. грн. Місцеві держадміністрації, які виступають замовниками перевезень за соціальними тарифами, за цей період компенсували підприємству 23 млн 260 тис. грн (або 67% фактичних нарахувань).

Задля повного відшкодування наданих послуг з перевезення пасажирів пільгових категорій у приміському сполученні, як це передбачено чинним законодавством, залізниця веде постійну роботу з розпорядниками бюджетних коштів на місцях, широко практикує безготівкові взаєморозрахунки (так звані клірингові операції). Отримувати належні компенсаційні відшкодування дедалі частіше доводиться і шляхом претензійно-позовної роботи.

Як відзначають у службі приміських пасажирських перевезень залізниці, у Дніпропетровській області ця робота приносить хоч нешвидкий, однак відчутний результат. Цьогоріч, наприклад, подано 6 позовних заяв щодо компенсації місцевими держадміністраціями витрат залізниці на пільгові перевезення пасажирів у приміському сполученні на загальну суму 4 млн 255 тис. грн (заборгованість за попередній рік). На цей час усі позови задоволено судами, що їх розглядали, на користь магістралі. Попереду – розгляд 5 апеляцій, який, сподіваються залізничники, підтвердить законність їхніх вимог.

Більш складною є ситуація з виплатою залізниці компенсаційних відшкодувань по м. Запоріжжю, де кілька років не вдається врегулювати договірні відносини з міською радою. Заборгованість 2012 року за перевезення у приміському сполученні пільговиків м. Запоріжжя склала 811,5 тис. грн, 2013 року – 5 млн 262,4 тис. грн, за 10 місяців 2014 року – 5 млн 156,4 тис. грн. У 2013-2014 роках залізниця не отримала від Запорізької міської ради жодної гривні компенсації, попри те, що стабільно забезпечує перевезення соціальних категорій пасажирів своїми приміськими поїздами (тільки цьогоріч ними скористалися 621,5 тис. запорізьких пільговиків). На цей час у судах різних інстанцій знаходиться 11 позовів Запорізької дирекції залізничних перевезень до міської влади на суму 6 млн 073,9 тис. грн, які чекають остаточного рішення.

Для забезпечення своєчасних і повних розрахунків за приміські перевезення пільговиків у 2015 році залізничники звернулися до розпорядників бюджетних коштів з вимогою закласти у бюджети нового року необхідну суму субвенцій на відшкодування підприємству його фактичних витрат, наголошуючи на тому, що постійне недокомпенсування коштів за пільгові перевезення ускладнює ремонт рухомого складу та його оновлення, обмежує можливості магістралі підвищувати якість пасажирських перевезень у приміському сполученні.