slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Малій Придніпровській залізниці – 75 років 6/7/2011

Дніпропетровській дитячій залізниці сьогодні виповнилось 75 років. Вона найстарша в Україні, віком своїм поступається лише Московській, яка 1932-го року стала першою дитячою залізницею в колишньому СРСР.

Мала Придніпровська (так ще інакше звуть ювіляра) зібрала численних гостей: залізничників і ветеранів галузі, представників місцевої влади, юних колег із Київської, Донецької, Запорізької та Південної дитячих залізниць, а також батьків.

Урочистості розпочались лінійкою на святково вбраній станції Піонерська, де, власне, й «квартирує» Дніпропетровська дитяча. Звуки музики й різнобарвні кульки, що наприкінці лінійки здійнялись у небо, лише доповнювали піднесений настрій одягнутих у парадну форму юних залізничників. Після вітальних промов на адресу господарів свята усі присутні отримали змогу проїхатись традиційним маршрутом Малої Придніпровської – через чудовий парк імені Лазаря Глоби – гордість Дніпропетровська.

Затим події перемістились до театру імені Горького, де настала черга подарунків до ювілею. Солідним літам – солідні й дари: від імені Генерального директора Укрзалізниці Володимира Козака Дніпропетровська дитяча залізниця отримала комп’ютерний клас на 10 навчальних місць, не менш щедрими були гості від Придніпровської залізниці, Дорпрофсожу, місцевої влади, що подарували дітворі комп’ютерну та іншу техніку для сучасного рівня проведення фахових занять.

">

- Хоч залізниця й дитяча, але вона виконує дуже важливе завдання – допомагає юним зробити професійний вибір у житті. Тож і навчання тут має бути цілком серйозним, не віртуальним, не «на пальцях». Юні залізничники повинні не гірше за своїх дорослих колег – диспетчерів, машиністів, провідників – розбиратись в тонкощах справи, якій служать, - сказав начальник Придніпровської залізниці Олександр Момот. – А Придніпровська магістраль їх у цьому завжди підтримує.

">

Досить високу популярність залізничної справи серед підростаючого покоління засвідчили цифри, наведені гостем урочистостей – начальником Головного управління кадрової та соціальної політики Укрзалізниці Михайлом Головацьким:

- На восьми дитячих залізницях України постійно займаються близько шести тисяч дітей та підлітків. Укрзалізниця щорічно витрачає до восьми мільйонів гривень на підтримку діяльності «малих» залізниць. Дуже приємно, що більшість їх випускників спочатку поповнює лави студентів профільних навчальних закладів, а затим – і залізничників. Тож роль дитячих залізниць у профорієнтаційному процесі надзвичайно важлива.

Зрозуміло, що в цьому контексті чимало теплих слів подяки було сказано на адресу тих, хто допомагає юним у їхньому професійному становленні – наставникам та ветеранам галузі, серед яких, до слова, чимало колишніх юних залізничників. З нагоди ювілею дорослі працівники ДДЗ отримали заслужені нагороди від Державної адміністрації залізничного транспорту України та керівництва Придніпровської магістралі.

Після святкового концерту, під час якого присутніх у театральній залі своїми творчими талантами порадували не лише професійні артисти, але й працівники Придніпровської, де вміють не тільки працювати, на юних гостей свята чекала прогулянка Дніпром.

">

Для довідки: Дніпропетровська дитяча залізниця заснована 6 липня 1936 року і є однією з найстарших дитячих залізниць України. Протяжність її колій становить 2 км. До послуг маленьких відвідувачів два потяги: «Дніпро» і «Блакитний експрес». Щорічно Дніпропетров-ська дитяча залізниця перевозить до 15 тисяч дітей. На залізниці постійно працюють 6 змін з учнів 6-11 класів, допомагають їм у цьому 17 кваліфікованих дорослих працівників дитячої залізниці. За 75 років свого існування на Дніпропетровській дитячій залізниці навчалось більше 50 тисяч дітей, половина з яких стала залізничниками.