slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Іван Леводянський: пасажири Придніпровської залізниці частіше забувають свій багаж у камерах схову, ніж у потягах 18/2/2016

Як пасажирові отримати забутий у поїзді багаж? Скільки можна тримати речі у вокзальних камерах схову? Що робити пасажирові, який забув номер своєї комірки? Про це розповів начальник відділу вокзалів Придніпровської залізниці Іван Леводянський на прес-конференції в інформагентстві «Мост-Днепр» (Дніпропетровськ).

Передусім, І.Леводянський нагадав механізм дій для повернення забутих у поїзді речей. Якщо пасажир виявив пропажу відразу після виходу з потяга, він має терміново сповістити про це чергового по станції. Той дасть телеграму на найближчу станцію, де є можливість зняти багаж із поїзда. При цьому забудькуватому пасажирові доведеться оплатити за діючим тарифом вартість послуги зняття з поїзда ручної поклажі, залишеної в поїзді, та перевезення багажу до станції свого перебування, наприклад, з Дніпродзержинська до Дніпропетровська.

Утім, випадки, коли пасажири забувають речі у поїзді, на Придніпровській залізниці трапляються досить рідко. Зокрема, протягом 2015 року зареєстровано лише чотири. Тричі неуважним пасажирам повернули забуті ними речі, в четвертому випадку власник багажу так і не дав про себе знати.

Набагато частіше пасажири забувають свій багаж у вокзальних камерах схову - тільки за минулий рік така оказія трапилася із 120 подорожуючими.

За словами Івана Леводянського, у стаціонарній камері схову камері речі можуть зберігатися протягом однієї доби, в автоматичній - дві. Якщо після завершення цього терміну подорожуючий не забирає свій багаж, той виймають із комірки та передають до спеціальних камер, де зберігають ще 30 днів. Протягом цього часу пасажир усе ще може забрати свої речі, написавши заяву на керівництво Придніпровської залізниці та сплативши за перетримку багажу. Виключенням є випадки, коли людина не змогла забрати речі з поважних причин, наприклад, через тривалу хворобу чи стихійне лихо (у такому разі власникові речей потрібно надати відповідну довідку).

Якщо ж пасажир не забрав свої речі протягом місяця, після оцінки їх вартості Торговельною палатою їх віддають на реалізацію.

Трапляється й так, зазначає Іван Леводянський, що пасажири взагалі воліють не забирати забуті ними речі. Справа у тому, що за діючим тарифом плата за зберігання багажу у понаднормовий термін становить 28 гривень на добу. «Тобто десятиденний строк обійдеться пасажирові у 280 гривень. А двадцятиденний - взагалі у 560, - розповів Леводянський. - А забувають, як правило, не гроші, прикраси чи дорогу техніку, а одяг та взуття, нерідко досить зношені. Тоді люди вирішують, що дешевше буде придбати собі нову майку чи шкарпетки, аніж платити чималу суму за їх зберігання».

Однак це не єдина «халепа», яка може трапитися із пасажирами на вокзалі через неуважність. У випадку, якщо людина забула шифр від комірки автоматичної камери схову, доглядач може відкрити її спеціальним ключем. Це відбувається у присутності комісії, до складу якої неодмінно входить представник поліції. При отриманні речей пасажирові доведеться написати розписку.

Якщо пасажир загубив жетон від стаціонарної камери схову, речі він може отримати, написавши заяву та довівши приналежність речей саме йому (детально описавши вміст сумки чи валізи, пред’явивши ключ від неї тощо).

Примусове відкриття можливе також у випадку, коли пасажир забув номер своєї комірки у камері схову. Щоправда, у цьому випадку у «відгадайка» буде не більше двох спроб. Тож пасажир має хоча б приблизно вказати, куди клав свої речі. Щоб подібного не сталося, Іван Леводянський порекомендував подорожуючим записувати і номер комірки, і код від неї. А узагалі - бути уважними завжди і всюди.

Довідка: . В автоматичних камерах схову можна зберігати ручну поклажу розміром 300х500х720 мм та вагою не більше 50 кг. Це обійдеться пасажирові у 22 гривні за дві доби. Таку ж суму доведеться доплатити за примусове відкриття комірки на прохання пасажира. Зберігання ручної поклажі в стаціонарних камерах схову оплачується подобово та коштує 24 грн (великогабаритний багаж обійдеться у 26 грн). Важливо пам’ятати: доба закінчується о 24:00 незалежно від того, коли пасажир поклав речі до комірки.

Послуга зняття з поїзда ручної поклажі пасажира коштує 30 грн.