slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Зміни у Правилах перевезення пасажирів, багажу тощо 22/9/2011

19 серпня 2011 року набрали чинності зміни до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України.

Зокрема, у новій редакції введено термін «автомат самообслуговування (кіоск)». Це спеціальне обладнання, призначене для роздруківки на паперовому носії електронного проїзного документа, замовленого через Інтернет, для надання інформаційно-довідкових послуг та інших операцій, пов'язаних з обслуговуванням пасажирів. Оформлення проїзних документів через автомати самообслуговування (кіоски), які мають з’явитись до кінця 2011 року як додаткові канали продажу квитків, здійснюватиметься за 45 діб до відправлення поїзда, на окремі поїзди – за 90 діб, інформація про що доводитиметься до відома пасажирів.

Пасажир, який перевозить дитину до 14 років, зараз повинен мати при собі оригінал, а не копію документа, який підтверджує вік дитини, і надавати його особам, які контролюють, під час посадки в поїзд та на шляху прямування.

Оригінал потрібен і для видачі безплатних або пільгових проїзних документів – оригінал документа, який підтверджує право на пільги, та листа (книжки) талонів. Номер посвідчення про право на пільги, прізвище й ініціали особи, яка має право на пільги, тепер проставлятимуть на проїзному документі. Власник пільгового або безплатного проїзного документа, отриманого в обмін на талони, має право повернути його назад у будь-який час, але не пізніше ніж за одну годину (а не за три, як було раніше) після відправлення поїзда і отримати документ на одержання нового проїзного документа.

Тепер під час оформлення проїзних документів квитковий касир або інший працівник, який одержує гроші під час розрахунку з пасажиром, повинен з'ясувати, чи згоден той сплатити не тільки за користування постільними речами, але й за інші послуги, які надає залізниця (наприклад, за чай чи каву). У разі сплати пасажиром відповідна інформація має зазначатися у його проїзному чи іншому документі.

Розширено права позачергового оформлення проїзних документів в добових касах та касах попереднього продажу: тепер ними у разі особистого звернення з пред'явленням посвідчення особи користуються інваліди загального захворювання не лише I, але й II групи.

Збільшено кількість платних послуг, які надає залізниця. Зокрема, до них тепер віднесено послугу попередження про посадку на проміжній станції. Її вартість становить 5 гривень.

Пасажир, який відстав від поїзда, згідно з новою редакцією Правил має сплатити станції, на якій проведено зняття його речей, платіж за надану послугу - 20 гривень за одне місце.

Є зміни й щодо термінів внесення плати за послуги з резервування місць: вона вноситься готівкою в день замовлення або в безготівковому порядку протягом шести (а не трьох, як було раніше) днів (день замовлення не враховується) за кожне замовлене місце, незалежно від того, яка кількість місць фактично буде викуплена. У той же термін замовник повинен викупити проїзні документи на замовлені місця. В особливих випадках за узгодженням із замовником пункт продажу може встановлювати інші терміни викупу проїзних документів.

Речі, здані до камери схову, тепер зберігатимуться там не більше двох календарних діб з урахуванням дня здачі, а потім їх передаватимуть на зберігання до загального складського приміщення станції.

Змін зазнали й умови повернення платежів окремим пасажирам і організованим групам пасажирів за невикористані проїзні документи чи не-перевезений залізницею автомобіль.

Тепер якщо пасажир відмовився від поїздки з особистих причин в термін:
не менше ніж за 24 години до відправлення поїзда, то йому виплачується повна вартість квитка і плацкарти;
від 24 до 9 годин (раніше – до 6 годин) до відправлення поїзда, то йому виплачується повна вартість квитка і 50 відсотків вартості плацкарти;
менше ніж за 9 годин до відправлення поїзда, але не більше ніж через одну годину після його відправлення, - виплачується тільки вартість квитка, а вартість плацкарти не виплачується (було – менше ніж за 6 годин до відправлення поїзда, але не більше ніж через 3 години після його відправлення).

У разі припинення поїздки на шляху прямування з особистих причин не пізніше однієї години (раніше – не пізніше 3 годин)) після відправлення поїзда пасажиру повертається вартість квитка за непрослідувану відстань, а вартість плацкарти не повертається.

У разі повернення повністю невикористаних проїзних документів, у тому числі не пізніше однієї години (раніше – не пізніше 3 годин) з часу відправлення поїзда, обов'язковому поверненню підлягає сума страхового збору в складі як вартості квитка, так і вартості плацкарти. За проїзні документи, використані частково, страховий збір не повертається.

Стосовно організованих груп, то у разі здійснення відмітки на проїзних документах про повернення менше ніж за 3 доби, але не пізніше ніж через одну годину (раніше – не пізніше ніж через 3 години) після відправлення поїзда, указаного в проїзному документі, повертається тільки вартість квитка; пізніше однієї години (раніше – пізніше ніж через 3 години) після відправлення поїзда, на який оформлено проїзний документ, повернення платежів не проводиться.

Провізні платежі за нездійснені перевезення автомобілів повертаються у повному розмірі, якщо перевізні документи пред'явлені до каси повернення не пізніше ніж за 9 годин до відправлення поїзда (раніше – не пізніше ніж за 6 годин). При пред'явленні перевізних документів на автомобілі менше ніж за 9 годин до відправлення поїзда, але не більше ніж через одну годину після відправлення поїзда, виплачується вартість перевезення з вирахуванням 10 відсотків.

У змінах до Правил перевезення залізничним транспортом було більш конкретизовано правила перевезення кімнатних тварин та птахів у залежності від їх розміру, а також окремо визначені умови перевезення свійської птиці.

Зокрема, у пасажирських поїздах перевезення великих собак (вище 45 см, не більше одного), у тому числі собак-супровідників сліпих, у купе пасажирського чи швидкого поїзда дозволяється лише за умови викупу власником собаки всіх місць у купе та пред'явлення оформленого належним чином ветеринарного документа. Перевезення великих собак у вагонах інших категорій поїздів (швидкісних, високошвидкісних, електро-, дизель-поїздів підвищеного комфорту тощо) дозволяється на таких самих умовах, якщо у вагоні є відокремлені місця для сидіння.

У пасажирських поїздах дрібні кімнатні тварини та кімнатні декоративні птахи перевозяться у всіх типах вагонів з оплатою за перевезення незалежно від наявності ручної поклажі і повинні бути поміщені в ящики, корзини, клітки (не більше одного місця ручної поклажі), а також вільно розміщатися на місцях, відведених для ручної поклажі. Для дрібних кімнатних тварин пасажиру обов’язково потрібно мати належним чином оформлений ветеринарний документ.

Свійська птиця (кури, індики, гуси, качки, цесарки, перепілки, голуби тощо) подорожувати у купе не може, їй відведені місця як для ручної поклажі (не більше одного місця) лише в загальних вагонах місцевих поїздів та електро-, дизель-поїздах підвищеного комфорту. Вона допускається до перевезень в ящиках, корзинах, клітках, які не повинні перевищувати розмірів, передбачених для ручної поклажі.

Оформлення перевезення здійснюється багажною квитанцією з написом на лицьовому боці "Багаж на руках пасажира" або квитанцією за формою ЛУ-12а чи перевізним документом, оформленим електронним способом, окремо для великого собаки чи місця ручної поклажі (ящика, корзини, клітки).

У приміських поїздах великих собак (не більше одного) можна перевозити у намордниках на ланцюжках або ремінних прив’язках під наглядом супровідника у тамбурі вагонів.

Кімнатні тварини (не більше двох особин), свійська птиця (не більше двох місць ручної поклажі) допускаються до перевезення в ящиках, корзинах, клітках, які не перевищують розмірів, передбачених для ручної поклажі.

Великі і малі собаки (крім однієї особини), кімнатні тварини, кімнатні декоративні птахи та свійська птиця (крім одного ящика, корзини чи клітки) перевозяться за додатково придбаним квитком, що становить половину вартості проїзду дорослого пасажира.

Оплата за перевезення великих собак, дрібних кімнатних тварин та кімнатних декоративних птахів в пасажирських вагонах, а також у багажних вагонах прямих поїздів, а також свійської птиці у загальних вагонах місцевих поїздів та електро-, дизель-поїздів підвищеного комфорту сплачується за особину чи місце як за 20 кг багажу незалежно від наявності ручної поклажі.

Пасажир - супровідник тварин повинен сам турбуватися про них: годувати, поїти та прибирати за ними, упереджувати порушення санітарно-гігієнічних умов. Пасажири, які подорожують залізницею, мають врахувати зміни до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, які набрали чинності з 19 серпня 2011 року.