slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

ПОРАДИ ЗАЛІЗНИЧНИКАМ та членам їхніх сімей щодо профілактики грипу та інших гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) 07/02/2020

ГРІ — це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів.

Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу — повітряно-крапельний. Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.

Клінічні прояви грипу:

снують деякі особливості клінічного перебігу грипу у різних вікових групах. У дітей молодшого віку передусім можуть з'явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми) навіть на тлі субфебрильної температури тіла (до 38°С). У осіб похилого віку загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.

Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м'язовий біль, порушується сон. Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі — загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3–7 діб.

Здебільшого на другу добу хвороби з'являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. На 3–5 добу кашель м'якшає, з'являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.  Вже в перші години температура тіла може сягати 39–40°С, утримуватись на такому рівні 2–3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5–7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень. 

Профілактика захворювання:

Профілактичні заходи спрямовані насамперед на підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших ГРІ.
Ефективними, особливо у період підвищення захворюваності, вважаються такі методи профілактики:
- повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді;
- загартовування;
- часте провітрювання та вологе прибирання приміщень;
- часте миття рук з милом, особливо після відвідування туалету;
- прикривання носу та роту одноразовими серветками, особливо при кашлі та чиханні;
- застосування засобів нетрадиційної (народної) медицини, гомеопатичних препаратів, оксолінової мазі.

Найбільш ефективна профілактика грипу — щорічна вакцинація!

Поради здоровим членам родини:
Уникати місць скупчення людей, оскільки інфекція передається лише від хворої людини, запобігати тісному контакту з хворими, у яких є нежить, кашель, гарячка тощо.
Обмежити користування телефонними апаратами спільного використання, обробляти кожні дві години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки та ручки дверей, уникати рукостискань та поцілунків.
Регулярно провітрювати помешкання, спати з відкритою кватиркою, уникати протягів.
Тепло вдягатися.
Кожні 2–3 години мити руки та обличчя з милом та використовувати одноразові рушники.
Змазувати слизову носа оксоліновою маззю при виході із дому. 
Повноцінно харчуватися. При появі перших симптомів хвороби (лихоманка, біль у м’язах, сухий кашель) негайно викликати лікаря додому, а не відвідувати заклад охорони здоров’я. Не займатися самолікуванням, це небезпечно!